HENDIMÉDI

HENDIMÉDI
Egyiptomban kínálta így portékáját egy arab árus: this is all "hendimédi". Kedves mondásunk maradt azóta is.

2009. szeptember 29., kedd

Táska péztárcával



Hogy a tanfolyam minden idejét kihasználjam, gondoltam, gyorsan nemezelek magamnak egy kulcstartót. Hát, a méretezés nem sikerült, így a hatalmas kulcstartóból végül egy szűkös pénztárca lett, viszont a színösszeállítás meg a minta annyira megtetszett, hogy másnap készítettem hozzá egy táskát. A fület meg a záró elemeket külön nemezeltem meg, és varrással rögzítettem.

3 megjegyzés:

fikuszkukisz írta...

szia Móni!
Nagyon szép nemez dolgokat készítesz, gratulálok hozzájuk! Engem a táska nemezelésének menete érdekelne. Akarok készíteni egy hasonló alakút karácsonyra. Pénztárcát már csináltam. Gondolom táskát is hasonlóképpen kell készíteni. Kartont vágtam ki nagyobb méretre (kb. 1/3-ával nagyobbra), aztán a vászonra rakva színes gyapjút nemezeltem rá. utána a töltőgyapjút. Aztán kifordítottam és szétvágtam a szájánál. A táskánál a "lehajtókája" zavar meg azt hiszem. Ezt a részt leírnád, hogy hogyan készül pontosan? Persze csak, ha nem túl nagy kérés. Kicsit sürgős is lenne, mert közeleg a Szenteste :)
Előre is köszönöm a segítségedet és várom válaszod!

Móni írta...

Szia!
Köszönöm :). Nagyon szívesen megmutatnám neked, hogy készül egy ilyen táska, de hát ez most nem megoldható.
Nem lesz könnyű leírni, de ha küldesz majd egy címet is, jövő hét elején megpróbálok rajzokat is készíteni neked, meg persze, írjál nyugodtan, ha valami nem volt világos.
A táskát is kartonra kell kirakni, ezt a típusú táskát úgy lehet elkészíteni, hogy akkora kartont vágsz ki, mint a táska egyik oldala és a lehatjó, 3o-4o%-al megnövelve. Bejelölöd a kartonon, hogy meddig tart a lehajtó, majd erre a részre kirakod a mintát, majd leborítod annyi gyapjúréteggel, amennyire vastag anyagot szeretnél. A másik rész a táska hátoldala lesz. Leszappanozod, majd lesimogatod. Azt a részt, amely a lehajtó lesz, máris visszahajtod (felfele), a sarkaknál vigyázva arra, hogy ne tűrődjön a gyapjú, hanem szépen szét kell húzogatni, úgy lesimogatni. Ha ezzel megvagy, megfordítod a kartont, majd a táska hátrészéről lelógó gyapjút visszahajtod a kartonodnak erre az új, üres oldalára. Ha túl sok, letépkeded, vigyázva arra, hogy az áthajtás élén azért maradjon elegendő gyapjú. Ezt is beborítod, de most csak picivel továbbig, mint ahonnan a lehajtó fog kezdődni. Leszappanozod, lesimogatod, majd a felső részt, amely a táska szája lesz, visszahajtod. Megfordítod újra a kartont (a minta, ha elég vizes, hozzátapad a kartonhoz, de azért légy óvatos), a lelógó széleket a hátlapra visszahajtod, és kezdődhet a buli :). A széleknél csak óvatosan dolgozz, mindig befele, és tartsd egyik ujjadat az élnél. Ha már összeállt a nemez, valószínűleg a minta is rajta van, kukkantsd meg. Ha így van, kiveheted a kartont, kifordíthatod a táskát.Ekkor lehet kialakítani az oldalszélességet is. Ha öblös táskát szeretnél, készíts kisebb lehajtót. Ennek az én táskámnak a kartonja olyan volt, mint két, szembefordított egyenlő oldalú trapéz. Szóval, jó munkát, és ha elkészültél, feltétlenül küldj egy fotót a műről!

fikuszkukisz írta...

Szia!
Köszönöm, sok értékes tanáccsal szolgáltál. Így már azt hiszem menni fog.
Szívesen vennék Tőled nemezelő-leckét, de látom, hogy kicsit "odébb" laksz. Erdélyben, ha jól gondolom...én éppen Győrben leledzem (vagyis itt járok egyetemre).
Még az alapanyagbeszerzéssel kapcsolatban van némi gondom. Hol lehet jó minőségű, nem túl drága gyapjút beszerezni? amennyi nekem van (talán elég még a táskára) azt a keresztanyámtól kaptam, és ő is úgy örökölte egy népművelő bácsitól, ha jól emlékszem. Kreatív boltokban meg szinte mindenhol csak a "racka raszta" márkajelzésű gyapjút látom, ami véleményem szerint nem túl jó minőségű, kis mennyiségben kapható, drága. Én inkább csak díszítésre használnám.
Meg a Te munkáidnak nagyon jók a színei. Szóval áruld el légyszi, hogy hol érdemes beszerezni! (és, ha lehet, ne kelljen elmenni érte 3-400 km-t...bár márciusban esedékes egy Erdélyi út :))
A gyapjúfestés nagyon bonyolult művelet? Lehet, hogy érdemes lenne kipróbálni...
megadom inkább a mailcímemet és légyszi oda válaszolj a feltett kérdésekre!
vargaszabolcs86@gmail.com
ja és, ha megleszek, küldök képet mindenképpen. Bár, ha nem sikerül jól, akkor lehet, hogy nem. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails