HENDIMÉDI

HENDIMÉDI
Egyiptomban kínálta így portékáját egy arab árus: this is all "hendimédi". Kedves mondásunk maradt azóta is.

Tündérbogyó-szabásminta


Készítsünk Tündérbogyót!


Lilla és Tündérbogyó elkészítése kapcsán merült fel az ötlet, hogy a kis olvasóknak is készítsek sok-sok Tündérbogyót, de mivel nemezből igencsak időigényes munka lett volna, ezért- és mert amúgy is az újrahasznosítós korszakomat éltem, ha még emlékeztek, ekkor készültek a Bumburnyákok, meg a gyapjúpulóverekből szőtt szőnyegem is- úgy döntöttem, hogy inkább megvarrok néhányat, csakis újrahasznosított anyagból. Ezeket a Bogyeszeket többnyire könyvbemutatókon sorsolták ki.

Több Tündérbogyót sajnos nem tudok mostanában készíteni, pedig egyre több kisgyerek követeli. Nem csodálkozom, ha gyerek lennék, nekem is feltétlenül kellene egy ilyen jóbarát. És ezért jött az ötletem, hogy arra biztatom az anyukákat, hogy ki-ki készítse el saját Tündérbogyóját csemetéjének. Vagy kérje meg a keresztmamát, nagynénit... nem is tündéréletbevágóan fontos egy varrógép, szép, apró, egyenletes öltésekkel kézzel is megvarrható. És ennek sokkal-sokkal nagyobb értéke lesz, mint egy boltban vásárolt mesefigurának. Szeretet, odafigyelés, gondoskodás, és kedvesség lesz belevarrva. Nincs is annál értékesebb játék, mint amit mi magunk készítünk a gyerekeinknek. Főként, mert ez a Tündérbogyó (ha valaki még nem tudná) az a képzeletbeli barát, akinek minden bánatát elmondhatja a gyerek, akivel minden örömét megoszthatja... feltétlenül kell egy ilyen baba, szerintem is! Közreadom az én szabásmintámat, de nem kell ragaszkodni hozzá. Inkább kérjük meg a gyereket, rajzolja le a Tündérbogyóját, és ahhoz készítsünk egy új szabásmintát, amelyhez természetesen ezt is fel lehet használni.

Mire lesz szükség a Tündérbogyóhoz?

Nézzünk szét a szekrényben, a kinőtt, kiselejtezett ruhák között, vagy végső esetben válogassunk turkálóban anyagnak valókat- no persze csakis akkor, ha nagy árleszállítás van :).
Szóval, kelleni fog valami erősebb, világos színű vászonanyag, ebből lesz a fej, a lábak és a kezek. Én törtfehér balonkabátot használtam.
Aztán fog kelleni egy mosásban jól összement sárga gyapjúpulóver (még jobb, ha angoraszálból készült, én ilyent használtam, hihetetlenül pihe-puha), ennek hiányában egy fehér, sárgára festve, vagy jó lehet még erre a célra kabátanyag is, polár, esetleg szőrme, végső esetben pedig bolti filc. Igen, inkább keressünk egy puha gyapjúpulóvert (ha még nem ment össze a mosásban, mossuk ki semmit sem kímélő programon 5o fokon, ettől összenemezelődik, és vágás után nem bomlik ki). A hajhoz a vastag, külső vonallal jelölt részt kell körbevágni 2x, a további tudnivalókat majd az összeállításról szóló bejegyzésben mondom el.
A szárnyakhoz szükség lesz egy kis darab kék vagy lila kartonanyagra, ha túl puhának tűnik, keményítsük ki.
Végül a karokhoz és a ruhához válasszunk valami szép anyagot. Ez lehet egy kinőtt, kedvenc (összenemezelődött gyapjú)pulóver, apró virágos bársonyruha, kinőtt kising, mindenképpen jobb, ha picit vastagabb a többi anyagnál, és legjobb, ha a gyerek (is) emlékszik erre a kedves ruhadarabra.

Itt van a szabásminta, egy A4-es lapra kinyomtatva ki is lehet szabni az "alkatrészeket". 


Ez csak egy recept: én így varrtam a Tündérbogyókat. A varrásra mindenhol kb. 5 mm-t számoltam. A képeken "a"-val jelölöm a színoldalt, "b"-vel az anyag visszáját, ezt kövessétek, mert sok bosszúságtól megment :).

1. Először a két lábat varrom össze. Téglalap alakúra szabom, hosszában kettéhajtom, majd varrógéppel úgy varrom meg, hogy egy picit lekerekítem a végét. Ollóval utánaigazítok, lekerekítem a széleket, majd kifordítom -segíthet egy hosszú horgolótű tompa vége-, lazán kitömöm (jaja, az bizony kimaradt az anyaggyűjtés fejezetből, hogy szükség lesz egyszerű műszálas tömőanyagra is!), úgy, hogy a végén kb. 1 cm hosszan ne legyen már tömőanyag.

2. A fej két felét is odavarrom a ruha két darabjához: az egyiket az elejéhez, a másikat a hátához.

3. Összevarrom a fejeket, a ruha vállrészével együtt.

4. Most felvarrom a lábakat a ruha első részének aljára (mögötte lesz a tömőnyílás)

5. A kézfejeket egyik oldalt összevarrom, addig a részig, amíg egyenes, majd hozzávarrom a karhoz.
Hosszanti irányban áthajtom, végigvarrom most már teljesen, kifordítom, kitömöm.

6. Most veszem elő a szárnyakat, a hátsó oldalt és a két  belső oldalt (a ráhagyást levasalva) összevarrom, kifordítom, levasalom.

7. A szárnyat dupla varrással felvarrom a ruha hátoldalára, középnél picit magasabbra, úgy, hogy belül kerüljön a pici nyílás, ezt el is fedem a varrással.

8. Rávarrom a  karokat a ruha első oldalára. A választott szögtől függően tárja majd nagyon vagy csak kevésbé szét a karjait.

9. Most következik az, hogy összevarrom a baba első és hátsó oldalát: jól begyurkálom a szárnyakat, a karokat, a lábakat a közepére, nehogy véletlenül valamit plusszba bevarrjak, aztán azt a részt kivéve, ahová a lábakat varrtam, teljesen körbevarrom a babát: a behajtott lábaktól indulok, végig a ruhán, át a karon, (a fejet ki is lehet hagyni, de még egyszer meg is lehet erősíteni a varrást), majd vissza a ruhán a lábakig.

1o. A megmaradt kis lyukon kifordítom, elrendezgetem a babát, majd kitömöm. és a lábak mögött apró öltésekkel bevarrom a tömőnyílást.

11. Most a haj két oldalát varrom össze a hátoldalukon. A vastag vonal mentén vágom ki az anyagot, varráskor pedig a pöttyözött vonal mentén haladok, szép csigakunkort alakítok ki. A kimaradó részen a varrástól picit távolabb bevágom az anyagot, majd kifordítom.

12. Most ráhúzom a fejre, és ekkor alakítom ki elöl a frizuráját egy jól vágó kisolló segítségével, a szaggatott vonal mentén haladva. Apró öltésekkel kb. 2 mm-re a szélétől körbevarrom, hátul is.

Kész is a baba: még az arcát hímzem ki (pamut cérnával, egy-egy sötétbarna pötty a szem, köré pár öltésből lesznek a szempillák (mert ez nagyon fontos testrésze Tündérbogyónak!), és piros cérnával varrom a szájat. Az első babáknak ceruzával rajzoltam az arcát, úgy is lehet!

A haját fonalból is rá lehet varrni, ha úgy jobban tetszik.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails