HENDIMÉDI

HENDIMÉDI
Egyiptomban kínálta így portékáját egy arab árus: this is all "hendimédi". Kedves mondásunk maradt azóta is.

2014. június 5., csütörtök

Hogyhogy szalmaház?


Kívülről már valóban nem látszik, hol is a szalma a házban. Két típusú szalmaházat építenek, az egyik szerkezet nélküli, csak egymásra rakják és egymáshoz rögzítik a szalmabálákat, és utólag ráemelik a kész tetőt. Ekkor valamennyit roskadnak a falak, utána viszont elbírják a terhet. Ki lehet vágni az ablakokat-ajtókat, be kell tapasztani, és kész is a ház...

Nálunk fele nem tudom, hogy lehetne engedélyeztetni ezt a típusú házat, mi mindenesetre az egyszerűbb utat választottuk (az engedélyeztetés szempontjából egyszerűbbet, amúgy ez a munkásabbik): gerendaszerkezetet építettünk, és a szalmabála igazából csak kitöltő szerepet játszik. Így könnyűszerkezetes házként van engedélyeztetve.


 A szalmabálák mogyorókarókkal vannak megszilárdítva, és raklapcsomagoló-szalaggal átkötve, de erről majd bővebben is írhatok.


A falakat agyagos-szalmatörekes anyaggal tapasztottuk. Az utolsó képen 2 rétegnyi tapasztás van rajta, hiányzik az utolsó, ún. simító tapasztás, amibe már nem kerül szalma, és szép, sima felületet eredményez, amilyen a belső falfelületeken is van.


5 megjegyzés:

Zelnice írta...

gyönyörű. bátrak vagytok! a legeslegjobban a nappalitok fölötti fazsindelyes (?) kupola tetszik, ahogy kinyílik a tér. egy hasonló méretű tégla-cserép házhoz képest % a megépítés költsége?

Móni írta...

Köszi, Zelnice. Sokan mondják ezt a bátorságot, én nem érzem :)
Az anyagköltsége a gerendáknak és a szalmabálának sokkal kevesebb, mint a tégláé, viszont a munka talán több. A zöldtető építési költsége nem kevesebb lényegesen, mint a cseréppel födötté, sőt, még több is lehet. Legközelebb az anyagiakról is fogok írni bővebben...

Holdgyöngy írta...

Lehet naiv a kérdésem, de a tetőn hogy tudtok közlekedni, nem tudtam rájönni. Az egész házból, fotón keresztül is olyan béke és nyugalom, s élet sugárzik. Gondolom érted, hogy mit akarok mondani. Mi tömésházban lakunk, el nem cserélném.

Móni írta...

Egyelőre létrán lehet felmászni a tetőre. Ez így jó most, mert van egy 3 éves örökmozgó fiunk, aki kihasználná, ha bármikor fel lehetne menni. Egyébként nem meredek a tető, és lépésálló, szóval lehet rajta járni.

the melting pot írta...

Kedves Móni! Gratulálok ehhez a mesebeli házhoz! Csodaszép és nagyon szerethető. Épp ma olvastam egy házépítős magazinban a szalmahâzakról (korábban sose hallottam róluk) és most meg szembejött a tiétek. :-)
Most hogy benne laktok már, kiderültek az előnyök, hátrányok? Mi az ami nagyon jó benne, mi az amin változtatnátok? Nagyobb bútorokat, tárgyakat lehet a falakra rögzíteni?
Köszönöm a válaszod!
Üdvözlettel
Annamária

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails