HENDIMÉDI

HENDIMÉDI
Egyiptomban kínálta így portékáját egy arab árus: this is all "hendimédi". Kedves mondásunk maradt azóta is.

2010. július 21., szerda

Nuno nemez sál

Még régebben volt szó a nuno nemezelésről, illetve többen kértetek közelebbi képeket a Magyarlukafán készült selyembe nemezelt sálamról. Éppen ma kaptam pár fotót egy nagyon kedves nemezesbarátnémtól, akivel Lukafán ismerkedtem meg, és akinek bécsi stúdiójában, ha minden jól megy, fogok babakészítést tanítani.
De most vissza a sálhoz, és Dagmar Binderhez, aki a nuno technikát tanította a táborban. Többféle stílusban alkot, ajánlom figyelmetekbe az oldalát, gyönyörű ruhákat és kiegészítőket készít. Magyarlukafán a selyemre "festést" tanította, növényi motívumok selyembe nemezelését. Mutatok két képet, amelyet az oldaláról vettem kölcsön:
és:A nagyon finom merinói gyapjút ritka szövésű, 3,5-ös selyemchiffon-ba nemezeli. Ennek a növényi, indás motívumos stílusnak tényleg festői hatása lesz.
Én végül nem ilyen stílusú sálat készítettem, de a technika ugyanaz.
A leterített selyemsálra nagyon vékony réteg gyapjúból raktam ki a mintát,

...majd vízzel és kevés szappannal jól letapasztottam. Egy műanyag fólia segítségével megfordítottam, és ugyanazt a mintát a hátoldalra is kiraktam.
Ezután fel lehet csavarni, óvatosan görgetni, míg a gyapjúszálak kezdenek a selyem szálai közé bekapaszkodni.A készre nemezelés során a gyapjú, minthogy jobban tömörödik a selyemnél, összeráncolja a textilt.
A sál mintája teljesen asszimetrikus, az egyik végén a minta jóval túllóg az alap selyemsálon -ezzel is nagyon jól lehet játszani...
A kész sálaink:Utolsó lépésként apró narancssárga pöttyöket - vonalkákat hímeztem a sötét gyapjúsávokra- de ezt majd még le kell fényképeznem :D.

14 megjegyzés:

Aledi írta...

Jaj, ez gyönyörű!!!

sesame írta...

Szerintem is csodaszépek! Nekem van egy kékes-zöldes nuno sálam, imádom, jó meleg, nem szúr, csak az a kár,hogy nem az én művem :( Egy időben nagyon ki szerettem volna próbálni,de aztán nem találtam chiffon selymet..

Móni írta...

Köszönöm, lányok!
Sesame, valóban nagyon jó viselni ezeket a sálakat. Selyemsálat találsz a nagyobb hobbiboltokban, kis utánajárással olcsóbban is hozzá lehet jutni (nekem még nem sikerült ugyan, de most még nem is szeretnék ilyeneket készíteni).

Délka írta...

Csodaszépek ezek a sálak:) Különösen az tetszik amelynek a szélén levelek lógnak ki:)

Edó írta...

Amit te csinalsz,az mar muveszet!FELSOFOKON!!!Aranykezed van.

Opak írta...

szia!
Ez a baloldali lilás-fekete véletlenül nem eladó? Ha igen, mi lenne az ára? Augusztusban személyesen is át tudnám venni :)

Várom válaszod, Boróka

krisz írta...

Valami csodszepek ezek a salak!Mindig meglep,hogy hova tudod meg fokozni....

Virág írta...

Csodaszépek!!!

Móni írta...

Köszönöm, lányok! A csoport nevében is! Ugyanis lehet, hogy félreérthető voltam, de én csak a részletesebben bemutatott sálat készítettem, a többi a csoporttársaim műve.
Opak, sajna, az nem az én sálam. De tényleg gyönyörű volt... valahol Írországban van most :)

Nils Holgersonné írta...

szabad erdeklodni, hogy Becsben mikor lesz babakeszito tanfolyam? en ott (itt) lakom, es azt hiszem mennek!! :)

Nils Holgersonné

Móni írta...

De jó lenne :))). Ha minden igaz, október utolsó hétvégéjén, de még most szervezzük, szólok, amint tudok valami közelebbit

Nils Holgersonné írta...

hu, szuper, örülök, hogy nem mostanában, mert a nyár kicsit sűrű. Majd jó előre szólj :)

Móni írta...

Nils Holgersonné, kezd körvonalazódni a dolog, valószínűleg október 3o-31-én lesz a bécsi workshop, és feltétlenül szólok még, ha már teljesen biztos.

Nils Holgersonné írta...

ok, koszi, beirtam a naptarba :)(kar, hogy pont a hosszu hetvege, de hat aldozatokat hozni kell)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails