HENDIMÉDI

HENDIMÉDI
Egyiptomban kínálta így portékáját egy arab árus: this is all "hendimédi". Kedves mondásunk maradt azóta is.

2010. április 30., péntek

Sirdak - belső-ázsiai szabott-varrt nemezek


 Lassan vége felé közeledik a népiskolai két éves nemezkészítő képzés. Én ennek az iskolának, azaz dehogyis, itteni tanáromnak, Szász Juditnak köszönhetem nagyrészt (a többit meg a Guzsalyas Alapítvány oktatóinak), amit a nemezkészítésről sikerült elsajátítanom. Két évig minden héten együtt alkothattunk egy-egy egész délután. Végig bátorított, ötleteket adott, biztatott: szívvel-lélekkel tanított. A blogomat is Neki köszönhetem. Azért indítottam, hogy - elsősorban magam számára - dokumentáljam a folyamatot, ahogy felfedezem a nemezkészítés rejtélyeit. Nem tudtam, mi lesz az eredménye, lesz-e kitartásom, lesznek-e megmutatható nemeztárgyaim, de belevágtam. Tavaly januárban kezdtem el írni, de csak novemberben vettem a bátorságot, hogy nyilvánossá tegyem. Mára már egybefonódott a blogírás és a nemezkészítés: amit elkészítek, azt igyekszem mihamarabb megmutatni, néha meg éppen azért készülnek a tárgyaim, hogy legyen, miről írnom, vagy éppen olvasóim kívánságára, megrendelésére, örömére. 

Nagyon fognak hiányozni ezek az órák, de remélem, valamilyen formában lesz még folytatás. Judit egyébként nemcsak nemezkészítést, hanem bőrművességet, bútorfestést, gyapjúszövést és fazekasságot is oktat. Szívből ajánlom mindenkinek, aki ezekből a mesterségekből szeretne valamennyicskét is elsajátítani. Judit bemutatkozó oldala itt található.

Utolsó nagyobb témánk az ázsiai szabott-varrt nemezek technikájának elsajátítása, amelyet a kazakok szirmaknak, a kirgizek sirdaknak hívnak, és amelyeket a  mai napig készítenek, most már eladásra is, de nyári nemezsátraikban és lakóházaikban is ezeket a takarókat használják. Egy-egy ilyen nagyobb méretű takarót egy asszony egy egész év alatt (egy tél alatt általában, hiszen a többi évszakokban más tennivalójuk van) tud megvarrni. Találtam egy szép videót erről:


Ezen a rövid bemutatón először a belehengerelt mintájú nemeztakaró készítését láthatjuk, majd a sirdakét. Ez utóbbit általában 2, eltérő színű, vékonyabb nemezlapból készítik, általában párban: kivágják mindkét anyagból ugyanazt a mintát, majd egymásbaforgatják, és rávarrják 2 vastagabb nemezlapra. A mintákat jó szorosan és sűrűn levarrják a hátsó nemezlapra (úgy tartják, a jó minőségű nemezen 5 cm-ként 7-8 öltés kell legyen), az illesztéseknél vert kötéllel díszítik.
Én egy egészen kis méretű  faliképet fogok készíteni, nagyon egyszerű mintával, majd legközelebb bemutatom itt is a tervet.
Akit bővebben érdekel a téma, annak ajánlom Vidák István - Nagy Mari könyveit, illetve találtam egy pár linket a kirgiz népművészetről, takarókészítésről:



10 megjegyzés:

Strugamano írta...

Varázslatos ez a világ. A zenéjükért is teljesen odáig vagyok. A szőnyegek pedig lenyűgözőek. Köszönöm, hogy megmutattad!
A készítésről találtam egy ilyen videót: http://www.youtube.com/watch?v=b9mSuDE7CTI&feature=related

Móni írta...

Örülök, ha Neked is tetszett. Ezen linken az ala-kijiz, a belehengerelt mintájú takaró készítése látható.

bemka írta...

Különleges művészet. Gyönyörűséges.
És külön szép benne az, hogy gyakorlati haszna is van. Jól választottál...vagy téged választott a nemez?

Névtelen írta...

Ket ev???......
Jo sok es jo nagy munka.
Hat gratula Neked is meg Juditnak is es nem csak a munkaitokert hanem hogy voltatok egymasnak :)
Szerintem igazan megertel az iskola befejezesere :)
Puszi Neked
Uzonka

Szilvi írta...

Hú ez is nagyon érdekes, és úgy gondolom méltó koronája lesz ennek a két évnek.Gratula a kitartásodhoz és elszántságodhoz, ennek így kellett lennie. Olyan jó mikor az ember tudja, hogy jó úton jár!!!

katafolt írta...

Mester és tanítvány szerencsés találkozása :)

A video alatt jobbra van a beágyazás-kocka.Ha rákattintasz ,megjelenik egy kód,azt kell bemásolni a bejegyzésbe.

Móni írta...

Igen, szerencsés találkozás :).
Uzonka, én még annyi mindent tudnék tanulni! Ez a szabott-varrt nemezem nem lesz olyan hatalmas munka, méltónak sem tudom, mennyire, de most tényleg nincs egy télnyi időm :))).
Kata, köszi!!!

Névtelen írta...

A telnyi idoert ne aggodj, ugy tudom a kirizeknel egy anyanak a lanya mennyegzojere kell hogy a sirdakot befejezze. Te akkor meg boven raersz :)
Ami a tanulast illeti, lehet hogy igazabol most fog elkezdodni???
Uzonka

Móni írta...

Igen, kötelező volt sirdakot is adni a lánnyal :). De kell(ett) készíteniük saját használatra is takarókat a kirgiz nőknek. A legügyesebbek 40-50 takarót is megvarrnak életük során.

BorsheCraft írta...

Nem kis munka! Sok sikert a tiédhez! : ))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails