HENDIMÉDI

HENDIMÉDI
Egyiptomban kínálta így portékáját egy arab árus: this is all "hendimédi". Kedves mondásunk maradt azóta is.

2010. március 11., csütörtök

Kérdések a nyuszihoz


Hát ő az, Zsukka nyusza. Személyre Nemezelt Nyúl.
A nagy izgalomban én elfelejtettem lefotózni, de most már hazaloptam.
Köszönöm, Zsukka!

Ide írhatjátok megjegyzésként a nyúlkészítés során felmerülő élményeiteket és kérdéseiteket. Ez utóbbiakra mindenképp igyekszem válaszolni, a gyakoribb kérdésekről pedig írok a bejegyzésben is, úgyhogy ha itt alább nagyon sok szöveg van már, először azt kell elolvasni.

Olyan nagy a csend, nyúlkészítők!
Nem hiába izgultam, hogy mi lesz a Nagy NyúlNemezelő Kaláka kimenetele. Remélem, azért nem szegtem senkinek kedvét, de az a nagy igazság, hogy jobb, ha a az első nemezek megszületésénél van bába.
Azért egyedül is meg lehet tanulni, csak saját káron :(. De fel a fejjel, nem csüggedni, a következő darab már biztosan sokkal jobban fog sikerülni!
A megjegyzésekből 3 dolgot emelnék most itt ki:
1. ha túl vizes, vagy túl szappanos a gyapjú, nem fog összeállni. Ki kell óvatosan nyomkodni, ha soknak érzed valamelyiket. Nem kell lucsogjon a vízben, csak nedves legyen, és éppen csússzon a kezed alatt.
2. csak akkor ragadd meg az ollót, ha már jól összeállt, és nem tudnál egykönnyen szálakat kihúzgálni a nemezből.
3. a vágásfelületek megnemezelése után, amikor már elfáradtál, és lassan abbahagynád, ne tedd! Addig gyötörd a nyulat, amíg tényleg csak akkora lesz, hogy éppen ráfér egy tojásra. Forró vízzel, kevéske szappanhabbal jól-jól gyúrd meg tenyeredben, görgesd sokáig-sokáig. Ha ennyire összemegy, biztosan jól végezted a dolgod, és a gyapjúból erős, tartós nemez lett.

Továbbra is várom kérdéseiteket!

32 megjegyzés:

Zsukkata írta...

SOS Nyuszi!!! Ott tartok, hogy most jönne rá a díszítés más színű gyapjúból, de egyszerűen nem akar rajta maradni, folyton elcsúszkál, és amikor már azt hiszem, hogy jó lesz, akkor fogja magát és leválik. Mit tegyek?
A másik kérdésem, hogy mennyi ideig kell simogatni, és miből tudom meg, hogy már elég a simogatásból :o)?
Egy félkész ázott nyúl élete múlik a válaszon :o)

Móni írta...

Valószínúleg túl habos a nemezed. Próbáld meg kinyomkodni. A díszítéshez vegyél új gyapjút, tedd rá, és próbáld meg, hogy szétvágsz egy vékony tízórais zacsit, ráteszed, beszappanozod a kezed, és így simogatod. Ha nem megy, készíts inkább egyszínűt.
A másik kérdésed meg olyan, hogy akkor tudnám megválaszolni, ha látnám :D, de simogasd jó sokat, odafigyelve arra, hogy ne legyen se nagyon habos, se nagyon vizes, mert akkor sem tapad rendesen össze. Akkor jó, ha már anyagszerű, és nem tudnád széttépni (de ezt ne nagyon próbáld ki).
Megmenekült?

Zsukkata írta...

Köszi Móni, igen, megmenekült, most szárad :D.

KisMesterek írta...

No, nekem a füle belső része nem akart összenemezelődni, meg a kupája is kilyukadt (nem olvastam el jól az erre vonatkozó kitételt :-(
Azért most szárítom, legfeljebb tűnemezeléssel korrigálok még rajta.

Móni írta...

Igen, kell egy kis tapasztalat ahhoz, hogy elkapd a pillanatot, hogy mikor vághatod ki a füleket. Ha túl hamar, elnyomódik az egész. Ha túl későn, már nem lehet szépen összenemezelni, hogy ne látsszon a vágásfelület. De tűvel valószínűleg helyrehozható, utána még gyúrd át forró vízzel és görgesd meg két tenyered között.

BorsheCraft írta...

Kedves nyuszi! Ha nem nemezelődött eléggé össze a gyapjú, száradás után újra neki lehet állni szappanozni? Tegnap kénytelen voltam csapot-papot-szappanos nyulat félbehagyni. Érdemes/lehet folytatni?
És az ellenkezője is érdekel a sliccelt szoknya miatt: összenemezelődött két külön réteget össze lehet még dolgozni? Az átfedés megvan a szoknyánál, csak nem kapaszkodott össze a két rész... Vagy ez itt egy fejsze, aminek eltörött a nyele ? : )

Móni írta...

borSHEka, nyugodtan folytathatod az alkotást, vizezd, szappanozd újra, s nemezelheted tovább. Ha félreteszed a félkész dolgokat, főként, ha hosszabb időre, akkor érdemes kiöblíteni a szappant, persze, ha már annyira összeállt, hogy ez megtehető. Ha nem, nem :D.
A szoknyáról így látatlanban azt mondom, inkább varrd meg, találj ki hozzá valami "dizájnvarrást". A következőnél pedig majd jobban figyelsz. Ugye, megígéred? :)

BorsheCraft írta...

Persze, megígérem! : )))
Nagyon megjegyeztem mit nem szabad! Kiosztottam magamnak egy erősen fejingató ejnye-bejnyét is...
Köszönöm a segítséget! : )

Cinkepiri írta...

Én nagyon hozzáfognék, de nem sikerült gyapjút szereznem. :(

Eddig.


De fogok!!! Mert muszáj megtudnom hogy tudnék-e nemezelni.

Móni írta...

Feltétlenül, feltétlenül!
Ha gondolod, tudok segíteni gyapjúlelőhelyben. Hobbybolt, kézimunkaüzlet kipipálva?

Cinkepiri írta...

A hobbibolthoz és egyéb nyalánksághoz utaznom kell és erre csak ma van módom. Nem nemezeltem még, ezért nincsenek itthon gyapjúkészletek.

Még.

De ami késik.... :)

Lehet valahonnan rendelni is talán.

Névtelen írta...

Ez a nyuszi Fanatisztikus!!! Kedves nyuszilany, es az arcarol itelve orul az uj otthonanak.
Uzonka

Névtelen írta...

Nagyon szep szinekkel dolgozol es olvastam a ket festektipusrol amit hasznalsz, es az lenne a kerdesem hogy hol lehet ezeket megrendelni a netten.
Koszike
Uzonka

Ilona írta...

Cinkepiri!
Pécsett van egy nagyon jó kártoló, akitől sok-sok színben postán is lehet gyapjút rendelni. Ha kérsz tőle, küld színmintákat, s annak alapján rendelhetsz.
Gulyás Árpád Pécs, Zsolnay V. u.62
Tel.: 06-72-213-110, vagy 326-107, vagy
06-30-360 8528

Móni írta...

Köszönöm, Ilona, én is őket ajánlottam volna, de megelőztél!
Uzonka, írjál egy levelet az e-mail címemre, átküldöm az elérhetőségeket.

BorsheCraft írta...

Én annak idején, amikor még nyitva volt a bolt, helyben vásároltam náluk:
http://kenderkoc.hu/
Azóta a bolt bezárt és webáruházként működik - van színes kártolt gyapjú, szerintem alapozáshoz biztosan megteszi : ))

Cinkepiri írta...

Köszönöm szépen a segítségeket, élnem kell vele.

Itt a Bükkalján valamiért nem lehet gyapjút kapni, már amit nemezelni lehetne. Mindíg fonalakat akarnak rámsózni.... Nem értik miért nem kell. Nekem meg lököttnek kell éreznem magamat mert olyasmit akarok venni ami nincs is. :(

KisMesterek írta...

Csak kíváncsiságból, megmérnél egy nyuladat?! Az első darabom elég vékonyka lett (ezért is tudott kilyukadni szerintem).

Móni írta...

Sajnos nincs ilyen pontosan mérő mérlegem, de olyan 2o-3o gramm körül lehet a súlya, és körbe 3-4 mm vastag, a füleknél 5 körül van. Sokat számít az, hogyha jól meggyúrod, még attól is vastagszik a nemezréteg. Ha ráteszel 3 olyan réteg gyapjút, amilyen látható a "recepten", biztosan elég vastag lesz! Várom a kész műveket!!!

Névtelen írta...

Koszonom szepen az infokat. Uzonka

KisMesterek írta...

http://kreativ-a-csalad.blogspot.com/2010/03/nyuszi-hendimedi-modra.html

:-)))

Móni írta...

Uzonka, nem kaptam tőled e-mailt...

Ilona írta...

Bocs, hogy belekotnyeleskedtem. :-) Ha küldök egy e-mailt, nekem is elküldenéd a festéklelőhelyet?

Cinkepiri írta...

Délután a falunkban volt hagyományőrző rendezvény. Beléptem a terembe, mit látok? Nemezeket! Megrogyott a lábam, de aztán gyorsan telefonszámot cseréltünk, mehetek egy nemezelős tanfolyamra.
Nagyon örülök ennek.

Köszönöm Neked is Móni.

Móni írta...

De jó! Én is nagyon örülök, látod van ott minden abban a pici faluban! Kívánom, hogy leld sok-sok örömöd ebben a tevékenységben, és majd időnként meséld el, mi szépet készítettél!

KisMesterek írta...

Annyira, de annyira szorgalmas vagyok!:-)) Készítettem még egy nyuszkót, mert ki akartam köszörülni a korábbi csorbákat. A gyapjúm is jobb volt ezúttal, szerintem a korábbiba kevertek szintetikus anyagot is. No meg sokkal többet is használtam.

http://kreativ-a-csalad.blogspot.com/2010/03/nyuszko-testver-kis-korkulonbseggel.html

bemka írta...

Jaaaj az enyém szegény-szegény nyulam :((
Hull szép cafatokra,lyukas, csámpás....naaagyon beteg.Most szárad, de nem viszi sokra :)

Móni írta...

Ó, jaj, nagyon sajnálom. Attól szokott ilyen lenni, ha a legelején nem simogatod elég óvatosan, vagy túl durván nyomod ki a vizet v. a szappant belőle, esetleg lehet, túl kevés gyapjút használtál.
Megpróbálod még? Lécci...
A gyapjúd jó minőségű?

bemka írta...

Lehet, hogy a gyapjú nem megfelelő, mert én olyan szeretettel simogattam...
De még egyszer megpróbálom...csak ma már nem.
Azért majd megmutatom, jó? Mi sem vagyunk mind szépek :o)

Julcsi írta...

:(((( Most landolt a kukában a nyulam:((( Nem tapadt, vastag lett, nyüzüge lett.
De a lányom csinált egy csomó nemezlabdát:))
Az lehet probléma, hogy az egyik réteg kártolt gyapjú, a másik réteg gyapjúfonat volt?

Móni írta...

Hát sajnálom, Julcsi, de azért remélem, jó móka volt :). A gyapjúfonatot (?, ha ez egyanaz, mint az előfonat) csak díszítésre, mintának szokták használni. Vagy szalaggyapjúra gondolsz?
Mindenképp eleinte jobb egyféléből készíteni a nemezeket.

bemka írta...

Van már nyuszkó!!!
Kettő!!!
Azért a második egy kicsit jobb . Az első pedig szépen kikozmetikázva, stoppolva, fércelve várja, hogy a második kipihenje a születés lucskos fáradalmait és együtt álljanak a büszke fényképész elé :))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails