HENDIMÉDI

HENDIMÉDI
Egyiptomban kínálta így portékáját egy arab árus: this is all "hendimédi". Kedves mondásunk maradt azóta is.

2013. december 16., hétfő

Így készül a nemezcsengő

Nagyon köszönöm a leveleiteket, amelyekben érdeklődtök, hová lettem, és hová lettek a hendimédik. Jól vagyok, szerencsére, bár nagyon hiányzik a nemezelés, és mostanában elkezdtem fejben nemezelni. És papíron. Hogy a terveim legalább ne felejtődjenek el, és hátha akad majd egy-egy kis szabadidőm, amikor újra nekilátok. Szóval addig a hendimédik a fejemben lapulnak, a szerencsésebbek papíron... 

De most nem erről akartam írni. Ajándékot készítettem Nektek: a nemezcsengő elkészítésének leírását. Nem ördöngősség, aki készített már labdát, sík lapocskát (a nyúlról nem is beszélve), bátran nekiláthat. Minimális anyagszükséglete van, a kész csengő 2 dkg. Én bundagyapjúból készítettem, de lehet szalaggyapjúból is, annál viszont arra kell vigyázni, hogy vékony rétegekben kell felcsavargatni a kezünkre, összesen készítsünk 8 réteget.Válasszunk le egy kis sávocskát a bundagyapjúból, simítsuk kézfejünkre, párhuzamosan az ujjainkkal.


Egy újabb  réteget csavarjunk körbe-körbe kezünkön, majd még egy vékony réteget tegyünk ujjainkkal párhuzamosan, egy negyedik réteggel pedig födjük le körbe-körbe.


Csepegtessük bőven le szappanhabbal. Hatalmas koncentrációt igénylő feladat, de feltétlenül szükséges elvégezni.


Simogassuk meg óvatosan, tapasztgassuk rá a gyapjút a kézfejünkre.


Óvatosan hajtsuk befele a széleket, majd finoman elkezdhetjük simogató mozdulatokkal nemezelni, egészen addig, amíg a gyapjúszálak összekapaszkodnak, és ha megcsippentjük, nem tudjuk egyenként felemelni őket.


Ekkor vegyük le félig kész csengőcskénket a kezünkről, jól- jól sodorgassuk meg tenyerünkben. Időnként bontsuk ki, rendezgessük el, ha túl habos, itassunk le a habból egy törölközővel, ha meg túl száraz, csepegtessünk rá újabb adag habot. Ha már teljesen megnemezelődött, mossuk ki csap alatt jó forró vízzel, és ezután is sodorgassuk meg minden oldalról.


Ha kész vagyunk, húzogassuk bátran, amíg csengőformája lesz a nemezünknek. Ahol szeretnénk, hogy szűkebb legyen, ott ujjaink élével jól-jól sodorjuk meg. Ahol meg bővíteni szeretnénk, ne sajnáljuk, jól tépázzuk meg. Persze, csak ha már kész a nemezünk, különben széttépnénk. 


Kössünk bele egy kis nemezgolyót, fagolyót, vagy egy kis rézcsengőcskét... így már csilingelni is fog! Hímzéssel, gyöngyökkel díszíthetjük is. Készíthetjük több színből is, még a nemezelés legelején tehetünk rá színes gyapjúfonalat, selyemdarabkákat... 

2 megjegyzés:

Farci írta...

Minden jót kívánok! Békés ünnepet, még békésebb hétköznapokat!

Köszönöm a leírást!

videkek írta...

Kedves Mónika, meghívtalak egy játékra a blogomon; remélem, elfogadod. Ölellek szeretettel!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails