HENDIMÉDI

HENDIMÉDI
Egyiptomban kínálta így portékáját egy arab árus: this is all "hendimédi". Kedves mondásunk maradt azóta is.

2011. április 1., péntek

Szövögetek

Mostanában volt (van, lesz) szerencsém több kézműves technikával is megismerkedni. Február elején kosarat fontam, ma meg annak a szövőtanfolyamnak lesz a második felvonása, amelyen 3 héttel ezelőtt vettem részt. Szádfás és kártyás szövést tanulhattunk Szász Judittól (akitől nemezelni is tanultam), a tanfolyamot a CSTIT szervezte. Szőni régi vágyam megtanulni, gyerekkoromban irigykedve néztem mindkét nagymamámat, hogy milyen lendülettel csapkodják a szövőszéket. Még szőttem is egy kis rongyszőnyeget az egyik nagymamámmal, a másik viszont elvitte magával a tudását. Ő csodaszép terítőket, abroszokat, ruhaanyagokat szőtt... Ezzel a gyerekkori nosztalgiával indultam a tanfolyamra, ahol a nomád szövéstechnikákat ismerhettük meg. Így szőttünk szádfán:
Itt meg a kártyás bűvészmutatvány látható: Ha nem téveszted el a csavarásokat, szépen ismétlődő mintát kapsz: ...akár ilyet is, de ehhez két pakkban 24 kártyára, na meg átlagon felüli koncentrációs képességre van szükség: Itt meg a 3 nap alatt elkészült szőtt szalagok egy része látható. Köszi a képeket, Gabi! Ezen a hétvégén karmantyúszövést tanulunk, nagyon kíváncsi vagyok, mert még azt sem próbáltam sosem.

10 megjegyzés:

Tipitá írta...

Nagyon ügyes vagy! A kártyaszövést már régóta nézegetem, de azt a nagy koncentrációt nem tudom, hogy tudnám e produkálni!:(

Móni írta...

Hát azt a nagyon nagyot nem én produkáltam :D, csak egyszerű négy csavarás előre-négy hátra mintát készítettem, még az sem ment mindig fejtörés nélkül...

Emi írta...

Ezek a Régiek mindent tudtak, mi egyre kevesebbet...utolsó óra a mentésre...

Jutus írta...

Fantasztikus milyen ügyes vagy,ahányszor csak nézem,mindíg mást csinálsz!!!:))

Móni írta...

Emi, igen, én mostanság az eszközeikre csodálkozom rá újra és újra, bámulatos, mennyi praktikus kis kütyüt használtak.
Jutus, köszi... igyekszem :D

Jandó írta...

Lenyűgöző. A szövés is, és az is, hogy mi mindenre van időd, energiád, és tehetséged. :)

Katyi írta...

Hú de sok gyönyörűséget látok itt!
A kártyaszövést egyszer egy továbbképzésen kipróbáltam, de már nem emlékszem... Csak arra, hogy nagyon élveztem!
Gratulálok! Jövök még nézelődni!

Unknown írta...

Régebben én is foglalkoztam a kártyaszövéssel. Csináltam is egy-két darabot könyvjelzőnek. Nagyon sok szép mintákat látok, csak ép a leírás hiányzik. Ha lehetséges kérnék szépen minta leírásokat. A segítséget előre is köszönöm!
Tisztelettel: Zoli.

Móni írta...

Szia, Zoltán!
A kártyaszövések mintáját sajnos most már nem tudom közzétenni, régen volt, és nem írtuk le. Ezek közül a legtöbbet mi találtuk ki, variáltuk a befűzési lehetőségeket, a csavarási irányokat, így születtek meg ezek a szalagok. Ezt a könyvet használtuk a tanfolyamon: http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=Landgraf_Penkala_Nagy_szoveskonyv_2_&id=21838&type=22 , ha jól emlékszem, volt benne kátyaszövés-minta is.

Unknown írta...

Szia Móni!
Köszönöm szépen az infót.
Én közben találtam pár mintát amit az alábbi linken meg találsz, és oszthatod ha gondolod!
http://zoli.mobtech.hu/mintak_kartyaszoves1.pdf

Üdv: Zoli

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails