HENDIMÉDI

HENDIMÉDI
Egyiptomban kínálta így portékáját egy arab árus: this is all "hendimédi". Kedves mondásunk maradt azóta is.

2010. november 23., kedd

Macskacicó

A macskacicó Nóralányomnak lett a kedvenc meséje. Mostanában, úgy 3 és fél évesen érett oda, hogy végighallgasson akár egy ilyen hosszú mesét is. A macskacicót először rajzfilmként látta. És sokadjára is. Volt, hogy egyszerre 3-4-szer is meg kellett néznie. Én meg bátorítottam, mert világos volt, hogy van valami ebben a mesében, ami az ő életében fontos szerepet játszik. Így történt, hogy a nyár végétől kezdve én is megszámlalhatatlan sokszor láttam (vagy csak hallottam) és olvastam a macskacicót. Hát persze, hogy bennem is elkezdett dolgozni a mese.

Nemrég dr. Kádár Annamária pszichológusnő meghívott nemezeimmel Marosvásárhelyre, a december 5-6-án tartandó népmesekonferenciára. Ekkor jött az ötlet, hogy a kiállításra készítsek egy kis népmesei sorozatot is. Persze, először is a macskacicó jutott eszembe, a sorozat többi részeként pedig további állatmenyasszonyokat ill. vőlegényeket szeretnék megnemezelni. Most, mivel az idő már ilyen rövid, még két állatmenyasszonyra fog telni: a varangyos békává változtatott királykisasszonyra a Marci és az elátkozott királykisasszony című meséből, illetve a legkisebbik bárányra a Tizenkét elvarázsolt lány című meséből. Ez utóbbi mesére egy kárpátaljai népmesegyűjteményben találtam rá. Ismeri valaki ezt a mesét? Én máshol nem találkoztam még vele, de majd, ha egyszer időm engedi, átdolgozom :).
Ezekben az állatmenyasszonyokban az a közös, hogy úgy válnak a királyfiak menyasszonyaivá, hogy azok nem is tudják (a báránykákról sejtik, de látni sosem látták őket), hogy ők valójában nem állatok, hanem gyönyörűséges királykisasszonyok. Úgy fogadják el őket, olyannak, amilyenek, és a társ alázatos, feltétel nélküli elfogadásáért cserébe a fiúk elnyerik méltó jutalmukat: gyönyörű, kedves, nagyon ügyes, okos feleséget és a halálig tartó boldogságot.
Ezt a sorozatot tovább fogom majd bővíteni, a listámon szerepel már piros malac (őt már látta vőlegénye csodaszép lány képében, mielőtt megkéri a kezét), valamint az állatvőlegények: a békakirályfi, sündisznócska, a medvekirályfi. Néhány mesehőst meg - kivitelezési kérdések miatt - várólistára állítok: a sárga kicsi kígyó, a halleány. Ugyanis ezeket a mesei alakokat állat fejjel és ember(ies) testtel képzeltem el, szóval először mindenképp a nagy, kerek fejű állatokat mintáznám meg. Ott van még a szörnyeteggé változott királyfi is... meg aztán sok-sok olyan, aki valamilyen tárgy képében szerepel. Ha mindegyiküket meg akarnám nemezelni, pár évre biztosan lenne munkám.
Ha ismertek olyan magyar népmesét, amelyben a fentieken kívül más állat képében szerepel menyasszony vagy vőlegény, kérlek, jelezzétek. Első körben azok a mesék érdekelnének, amelyben a menyasszonyt vagy vőlegényt állat képében ismeri meg a párja, és akár tudja, akár nem, hogy igaziból elátkozott szép leány vagy legény, ő lesz a szíve választottja. A rókaszemű menyecske pl. azért nem tartozik ide, mert őt nem választják, nem szeretnek bele, ő csak becsapja a királyt, a Cerceruska mesében meg, ahol a kicsi fiú (vagy más variánsban a lány) őzikévé változik, a királyfi nem belé, hanem a gyönyörű nővérbe lesz szerelmes.

21 megjegyzés:

Jutka írta...

Jajj de édi :)

Móni írta...

Köszi, Jutka! Örülök, hogy tetszik!

csigaszabo írta...

Nagyon bájos teremtés ez a cicalány!

Zsukkata írta...

Mese sajnos nem ugrik be így hirtelen, de nem hagyhatom szó nélkül ezt a bájos-huncut cicát, egy tünemény :)!

Orsi írta...

Kedves Móni,

a cica igazán cuki lett.
Viszont eszembe juttattál egy fontos problémát: nem emlékszem, hogy melyik mesében van az, hogy - "szép, szép, de csillag nincs a homlokán". A mondás megmaradt a fejemben, de a mesét egyszerűen elfelejtettem. Egész véletlenül nem tudnál segíteni ennek kiderítésében?

Előre is köszönöm:-)

Móni írta...

Nagyon örülök, hogy tetszett a macskacicó, köszönöm!
Orsi, sajnos nem ismerős nekem ez a mese, de hátha rábukkanok valahol, mostanában sok mesét olvasok.

Aledi írta...

Jaj, ez a macskacicó egy tünemény!

Réka írta...

Macskacicóról nekem elsőre oroszlán jutott eszembe, amikor megláttam a képet és még nem tudtam ki ő. Errefele született népmesékben biztos nincsen oroszlánmenyasszony...de távoli vidékek népeinek meséjében lehet...

hekka írta...

Jajj, a cicalányok amúgy is a szívem csücskei, ez a Macskacicó pedig fantasztikus! Megyek is gyorsan jelentkezni a játékodra, eddig lemaradtam, de biztos erre a cicóra vártam!

Móni írta...

Aledi, köszönöm! Tényleg valahogy olyan bájos lett... A farkával egy kicsit nehezen boldogultam, már szinte le is mondtam róla, mert sehogy sem akart megtapadni. Aztán végül ebben a szögben állt meg, és most így utólag nagyon tetszik, mert olyan kecses valahogy...
Anyáci, nekem pedig rémlik valami oroszlános mese, de még nem bukkantam rá. Mindenesetre tényleg olyan jól nézne ki, szerintem is :).
Hekka, üdv., és nagyon örülök, hogy meghozta a kedved a cicó!

Névtelen írta...

Szia, Zenkőnek olvatam a minap egy mesét Kigyós Jancsi a címe, és a kis kigyóból lesz szép kedves királykisasszonyka akit a mese végén természetesen Jancsi feleségül vesz. No de előtte kigyó képében is szereti és kalandoznak együtt:)
Sok sikert kívánok neked továbra is nekem nagyon kedves minden figurád :) Mesi

Móni írta...

Szia, Mesi! Köszi, erre a mesére így nem emlékszem, csak arra a véltozatra, amelyikben a királyfi, ill. a legény jelenik meg kígyó képében. Talán érdemes lesz elgondolkom, hogy oldhatom meg ezt a kígyó-fejet...

Névtelen írta...

Kedves Móni! A cicón túl, most az érintett meg, hogyha elfogadjuk a társunkat úgy ahogy van, akkor szépen átváltozik királykisasszonnyá illetve királyfivá. Köszönöm, hogy újra tudatosodhatott most ez bennem.

Névtelen írta...

Szia! Huh, el se hiszem, úgy tűnik, hogy végre tudok írni. :) Szóval a Pirosmalac "párja" a Csengő barack, szóló szőlő, mosolygó alma c. mese. Macskacicónak is van fiús megfelelője, de az nem magyar népmese. Ha érdekel, megírom a címét és hogy hol találtam. Anna

Névtelen írta...

Ja, köszönet a Marci és az elátkozott királykisasszony c. meséért, nem tudtam, hogy a béka lány is lehet.

Móni írta...

Szia, Anna!
Köszönöm a megjegyzésed! A Macskacicó fiús párját nem ismerem, írd meg, milyen mese az! Köszi!

katafolt írta...

Hát ez tüneményes! A sorozatterv óriási ötlet, izgalmas munka lesz.
Gratulálok a kiállításhoz.

Névtelen írta...

Szia Móni!

Boldizsár Ildikó szerkesztésében jelent meg az Esti mesék fiúknak c. könyv. Abban van egy tatár mese, A fekete macska, ott az elvarázsolt állat fiú. :) Anna

Névtelen írta...

Szerinted van olyan magyar népmese, amiben az elvarázsolt királyfi béka képében szerepel?

Móni írta...

Köszi, Anna! El fogom olvasni, izgalmasan hangzik :).
Van békakirályfis magyar népmese, mivel ez a motívum európai vándormotívum, a magyar mesékbe is bekerült. Igazad van, nem ősi, csakmagyar motívum, de a miénk is :)))

Névtelen írta...

Mi a címe a békakirályfis mesének, meg tudod mondani majd? Köszi. Anna

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails